Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2011 05:10 - Доходно ли е писането на статии за блогове?
Автор: misoz Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4171 Коментари: 0 Гласове:
2



По какъв начин може да се изкарват пари от писане на статии за блогове? Много се написа в Мрежата по този въпрос, но дали наистина се правят пари от тази работа? Е, зависи. Ако искате да изкарате пари бързо и лесно, това не е най-подходящият начин. Ако очаквате висок приход, трябва да се заредите с голямо търпение, като имате предвид, че не на всеки му се отдава това.

Всеки може да спечели пари чрез блога си по един или друг начин, но само малка част от блогърите, завоювали някакво стабилно положение в блогосферата, могат да се похвалят с това, че получават достатъчно средства, за да се занимават само с това.

Има три основни начина за генериране на приходи по този начин, особено приложими за начинаещите в тази сфера:

Директно – може да рекламирате различни продукти, като използвате програмите за контекстна реклама като Adsense, например. Можете да се включите към някоя от многото афилиейт програми. Не забравяйте обаче, че генерирането на приходи от това става постепенно и не може да се разчита на него като за основен доход.

Като блогвате за други – потърсете възможности да пишете за някой друг, като например BGReporter, или се свържете с фирми, които търсят професионални блогъри, за да поддържат техния блог. В България последното не е особено популярно.

Ако вече сте навлезли в сферата на писането на свободна практика, трябва да запомните, че блогването не е еднозначно с обикновеното писане на статии за списания или вестници. Успешният блогър, на когото ще платят достатъчно за услугите му, трябва да бъде специалист в това, за което пише. Колкото по-компетентен е той, толкова повече ще получи. Начинаещите блогъри не получават много, ако все пак са успели да впечатлят хората, отговарящи за наемането на кадри.

Дали може да разчитате на този метод за печелене на пари у нас? В момента е доста популярно всеки да има блог, а и няма нищо лошо в това. Появиха се и няколко сериозни блогъра, които можем да наречем професионални, но множеството публикуват различни неща за лично удоволствие.

А как стоят нещата със заплащането на статиите? Преди известно време се появи една блог мрежа, която обещаваше да стане доста популярно място както за блогърите – да поизкарат по някой лев, но и за обикновените потребители – да получат полезна информация в една или друга сфера. Обаче проектът се провали и доста блогъри останаха с празни ръце.

От друга страна си имаме и BGReporter, за който споменах по-горе, където се плаща за публикуването на материали – както текстове, така и аудио и видео материали. Хонорарът, който ще получите за труда си е от 1 до 8 лв, в зависимост от типа информация, която ще им изпратите. Писаният текст достига до 5 лв., но крайната цена зависи от преценката на служителите на медията. Сами можете да прецените колко статии трябва да напишете, за да можете да се издържате по този начин.

Индиректно – може да предлагате различни стоки или услуги, но за да реализирате наистина приходи по този начин, трябва да сте спечелили доверието на потребителите. Не всеки ще се реши да вложи пари за това или онова, само защото вие го препоръчвате. Е, ако сте доказали, че вашата преценка е добра, това вече ще има голямо значение.

Това означава, че не можете да започнете да продавате още от самото начало на пускането на блога ви. Трябва да привлечете точната публика, която би се заинтересувала от продукта, и да покажете на своите потребители, че може да ви се има доверие. Ако избързате и не изберете точния момент, може само да провалите очаквания ефект.

Към който и от начините да се насочите, трябва да знаете това, което повторих на няколко места в статията – не си поставяйте високи цели още от самото начало. Не зарязвайте основната си работа, за да се занимавате само с блогване. Това няма да плати месечните ви сметки, поне не първите няколко месеца, ако не и повече, ако се замислим. Бъдете упорити и постоянно отворени към новостите в тази сфера. Най-вече пишете на първо място за лично удоволствие и след това за пари.




Тагове:   блог,   блогосфера,   писане,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: misoz
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 244995
Постинги: 42
Коментари: 145
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930